Coehoorn Centraal, gebouw 3: op de locatie waar bijna 50 jaar de Volksuniversiteit was gehuisvest, heeft KunstLAB Arnhem kunnen groeien van 4 vierkante meters werkruimte naar 400 én kunnen fuseren met Studio Roos Meerman. Het Coehoorn Centraal gebied is momenteel in de actualiteit vanwege een gebiedsvisie die op de politieke tafel ligt. We ontmoeten Tom Kortbeek en Roos Meerman.
KunstLAB Arnhem en Studio Roos Meerman – Fillip
Tom Kortbeek studeerde theaterwetenschap en muziek en startte samen met collega Tim Rouschop KunstLAB Arnhem op een aantal vierkante meters. KunstLAB Arnhem verbindt kunst en wetenschap, om elkaar te helpen, een verhaal te vertellen en nieuwe ontdekkingen de wereld in te brengen. Zij bieden educatieprogramma’s voor volwassenen, kinderen en studenten om zichzelf te verwonderen.
Roos Meerman studeerde product design en ontwikkelt nieuwe technologieën en materialen om weer nieuwe producten te ontdekken.
Tom en Roos gebruiken samen met het team nu tien keer zoveel vierkante meters in Coehoorn Centraal , per januari 2019 onder de naam Fillip – een Engels woord wat staat voor verfraaiing en het in gang zetten van dingen. ‘Verwondering zit in samenhang van mensen, het samen beleven op een bepaalde manier en op een bepaalde plek. Met moderne technieken fysieke ervaringen creëren, daar staat Fillip voor’, aldus Tom.
Waarde van kunst plaatsen in de samenleving
Fillip ontwikkelt nu programma’s voor en met partners als Rozet/Kunstbedrijf Arnhem, makersonderwijs van en met de HAN, ArtEZ en jong afgestudeerde wetenschappers en kunstenaars. Een kunstobject heeft ondertussen geleid tot een dochteronderneming: de bedrijven ontwikkelden samen ‘Tactile Orchestra’, een object waarin smart textile technology wordt gebruikt om een gezamenlijke muzikale ervaring te maken. Zintuigelijk design met audiocontent; het hing in 2018 in het Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum in New York en binnenkort is Kolding in Denemarken aan de beurt.
Dit kunstobject is ondertussen door ontwikkeld tot e-health product voor de markt: ‘Kozie biedt mensen de mogelijkheid om op een intuïtieve en muzikale manier in verbinding te staan met hun omgeving of met hun gezamenlijke vertrouwde herinneringen’, aldus de website: kunst krijgt een voor dementerende ouderen een toepassing in de zorg.
Toegevoegde waarde van Coehoorn Centraal
Los van de centrale ligging van het gebied, de vrijdagmiddagborrels in het park of bij Stella by Starlight, het feit Coehoorn Centraal de groei van deze ooit kleine bedrijven heeft kunnen faciliteren en de creatieve makers binnenshuis waar diensten aan kunnen worden uitbesteed, zien Tom en Roos de meerwaarde van ondernemen binnen dit project: ze denken graag verder dan alleen op een eigen eilandje. ‘We hebben elkaar ook nodig op deze plek waar de hele samenleving is vertegenwoordigd. We willen van waarde zijn voor de samenleving en verwondering kunnen brengen’, zegt Tom.
Fillip is nu een grote speler binnen het pand en er wordt gekeken naar een manier om samen te kijken naar hoe de toekomst in het gebouw vorm gegeven kan worden. Tom en Roos brainstormen over hoe zij en bewoners vervolgens iets voor elkaar kunnen betekenen door bijvoorbeeld een pakketdienst in te richten of een deelauto in te zetten: ‘Want wij zien het hier liever ook autoluw, dus we zouden gebruik van elkaar kunnen maken. En als dit pand verkocht zou worden aan een vastgoedontwikkelaar die er een groot gevestigd bedrijf in huisvest, dan zijn de bewoners nog verder van huis.’
——
kunstlabarnhem.nl | kozie.com | roosmeerman.com
Het vijftal portretten van ondernemers in Coehoorn Centraal Arnhem wordt mogelijk gemaakt door Stichting Project, eerder gepubliceerd op Arnhem Direct en Buurt & Regio. Lees meer redactioneel over Coehoorn Centraal, of gezien vanuit de Stichting. Ook de gebiedsvisie kun je hier downloaden (pdf).